Taslak Çalışmalarım

English (Ä°ngilizce)

Sunday, July 31, 2005

PG´nin Ajan Temelli Simülasyonu ve Yalın Düşünce

Bir önceki yazımla ilgili bir gözlemim daha var.

Haberde sözü geçen iyileştirmeler bana Jim Womack´ın Yalın Düşünce (Lean Thinking) kitabındaki fikirlerini anımsattı.

P&G´nin yaptığı simülasyon sonucunda şu sonuçlara varmışlar:

  • Kamyonların tam dolmasını beklememeli

  • İmalat süreci büyük kümeler halinde değil, küçük miktarlar halinde yapılmalı

  • Parakendecilere sevkiyat 72 saat yerine 24 saatlik aralıklarla yapılmalı


Yalın Düşünce´de de benzer fikirler, herhangi bir simülasyona dayanmamakla birlikte, savunuluyor. Üretim/dağıtım veya her ne iş yapılıyorsa, kitlesel (mass) üretimin kurallarına göre yapılmamalı. Kitlesel üretimden kaynaklanacak tasarruflar (economics of scale) aslında, ürün yetiştirmedeki gecikmelerin ve stok yığılmalarının sebep olacağı ek maliyetlerden çok daha az olacaktır. Bu yüzden, kitlesel üretim yerine küçük ölçekli üretim yapılmalı.

Üretim yerine, dağıtım, nakliye, hizmet, proje geliştirme veya diğer bir ekonomik faaliyeti koyabilirsiniz.

İlginç ve oldukça sağlam gözlemlere dayanan bir teori. Kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Bir örnek, yazılım geliştirme süreçlerinden vereyim. Yazılımların çapları büyüdükçe, yazılım geliştirme projelerindeki sorunlar üssel olarak artıyor. Bundan dolayı yazılım geliştirme, doğrudan kodlamaya dayalı bir faaliyet olmaktan giderek, daha fazla dokümantasyona ve planlamaya dayalı bir faaliyet olmaya doğru gidiyor. Bu yönetim sorunlarıyla baş etmek için, başta Amerikan kamu kurumlarından kaynaklanan pekçok proje yönetim süreci geliştirildi, geçtiğimiz 30 yıllık sürede. Ancak yapılan araştırmalar, başarı seviyesinde bir ilerleme olmadığını gösterdi.

Son yıllarda bu ağır dokümantasyon ve planlama yükü gerektiren süreçlere karşı, daha hafif yük getiren süreçler öne çıkarılmaya başlandı. Bunların çoğu ortak bazı özelliklere sahip: Mesela hepsinde döngüsellik (iterative) var. Yani bir yazılımı başından sonuna kadar tek bir zaman diliminde çıkarmak yerine, parça parça çıkarıyorlar. Her parçanın çıkarılması, başlı başına bir yazılım projesi gibi ele alınıyor. Planlama daha küçük adımlar halinde yapılıyor.

Sonuç olarak şunu demek istiyorum. Küçük ölçekli iş yapma, hem imalatta, hem lojistikte, hem de yazılım geliştirme gibi çok farklı alanlarda daha başarılı ve ekonomik bir yöntem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home