Taslak Çalışmalarım

English (Ä°ngilizce)

Sunday, July 31, 2005

Ajan temelli simülasyonlar

Ajan temelli simülasyonlarla (Agent based simulation) ilgili ilginç bir habere rastladım: http://www.computerworld.com/printthis/2003/0,4814,77855,00.html

Habere göre P&G firması (Türkiye´deki Omo, Alo, Prima gibi pekçok temizlik ürününün satıcısı) ajan temelli bir simülasyon çalışmasının sonucunda tedarik zincirini yeniden yapılandırmış. Projenin sonucunda toplam 300 milyon dolarlık tasarruf elde edilmiş.

Çok ilginç... İlk başta böyle yüksek rakamlı tasarruf iddiaları insana biraz gerçek dışı geliyor. Ancak haberi okudum, son derece mantıklı.

Proje aslında ERP gibi bir otomasyon projesi değil. İşletme kararlarının hangi kurallara göre yapılacağını belirlemeye yarayan bir simülasyon projesi. Aslında bir tür öğrenme deneyimi.

Simülasyon gerçek dünyanın bilgisayar üzerinde benzerinin kurulduğu bir modeldir. Aslında bir oyun gibi düşünülebilir.

Adamlar bu oyun üzerinde çeşitli deneyler yapıyorlar. Mesela, normalde P&G kamyonları tam olarak doldurup gönderiyor. Böylece nakliye maliyetinden tasarruf ediyorlar. Oyunda, kamyonları tam olarak doldurmak yerine yarı yarıya dolunca da göndermeyi deniyorlar. Oyunun sonucunda bakıyorlar ki, nakliye maliyetleri yükselmiş. Ancak stok yetersizliğinden kaynaklanan kayıp satış maliyetleri azalmış. Eldeki stok maliyeti düşmüş. Düşen maliyetler, artan nakliye masraflarını aştığı için, oyunun sonucunda daha karlı çıkmışlar.

Böyle deneyler yaparak, herhalde oyunda toplam 300 Milyon dolar daha tasarruflu iş yapmayı sağlayacak kuralları tespit etmişler. Şimdi bunları uygulamak kalıyor ki bu herhalde oyunu geliştirmek kadar önemli ve zor olacaktır.

İlginç bir vaka. Acaba bu ajan temelli simülasyonlar işine girsek mi? :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home